allShapeCombined Shape CopyCombined ShapePage 1Group 11GroupPage 1ShapeFill 5Page-1Group 26linkedinPage 1 Copy 2ShapeShapeShapeplayFichier 1Fill 3

Droom van een levende steen

  • Droom van een levende steen

  • TOUT

  • 1982

Steen, hoogte 50 cm, diameter 170 cm, 1982
Collectie van de Fédération Wallonie-Bruxelles

Vier van de zeven ‘dromen van steen’ zijn intussen gerealiseerd en bevinden zich op het domein van Sart Tilman. Ze verbeelden La condition humaine – het lot van het mensdom – in steen. Volgens het kunstenaarscollectief TOUT «openbaart hun werk zich slechts langzaam aan diegene die er regelmatig aan voorbij loopt en wordt de passant bevangen door een labyrintische tweespalt tussen het ego en zijn omgeving». Een droom van een levende steen (tussen de Kunstgalerij (B7b) en de Chemieblok), Een droom van een geheime steen (dicht bij het fysicagebouw), Een droom van een edele steen (in de gangen van het studentenrestaurant) en Een droom van een vrolijke steen (vlak bij de faculteit psychologie) passen zowel in een architecturale als natuurlijke omgeving. Die dualiteit versterkt hun esthetische kwaliteit.

Een droom van een levende steen is een steen voor het leven. Hij werd ontworpen als een monument ter nagedachtenis van het gekapte bos. De stenen boomstronk werd door een grafstenenkapper gebeiteld. Hij herinnert aan de eeuwenoude bomen die werden geofferd voor de bouw van de universiteitscampus. Hij nodigt ons uit tot rust en meditatie en laat ons een moment van contemplatie in de weidse glooiing van de natuur.

«Een dier met een houten schedel heeft op Allerheiligen bij volle maan zijn hol gegraven onder de stronk… [Donaties] ten voordele van de Natuur- en Ornithologische Reservaten van België zullen het mogelijk maken om één van de eiken in het natuurreservaat van Rognac [in de Condroz], een ander oerbos, aan te kopen. Aan de voet van de levende boom die verheven wordt tot een kunstwerk zal een herdenkingsplaat worden aangebracht die het grafschrift Droom van een levende steen draagt», aldus Paul Gonze, knecht van TOUT en knecht van dromen, 1982.

TOUT

TOUT
association sans but lucratif
(Bruxelles, 1978)

Phénomène particulier dans le monde artistique, Tout est une association de personnes, dont les statuts, rédigés dans une forme poétique inhabituelle pour des textes légaux, furent publiés au Moniteur belge  du 23 novembre 1978. Le Ministère de la Justice la soupçonna de pratiques occultes subversives et illégales et ordonna l’enquête sur ces associés particuliers, complices rêveurs et membres réveillés, qui avaient décidé “d’inscrire le rêve dans la réalité” !

Les objectifs de Tout  sont “la recherche et les applications de phénomènes altérant les relations entre l’homme et son milieu. Pouvant naturellement accomplir tout acte favorisant directement ou indirectement son objet , il appelle ces phénomènes rêves ou utopies” (art. 3).

Tout a conçu une quarantaine de rêves, en a matérialisé certains, dans des lieux publics et des centres urbains, de manière éphémère (performances et interventions sur un site, dont les traces sont conservées en vidéogrammes et photos) ou permanente (sculptures).