allShapeCombined Shape CopyCombined ShapePage 1Group 11GroupPage 1ShapeFill 5Page-1Group 26linkedinPage 1 Copy 2ShapeShapeShapeplayFichier 1Fill 3

Over ons

In het kort ...

Het Openluchtmuseum van Sart Tilman bevindt zich op het domein van de Universiteit van Luik en werd in 1977 opgericht. De site is het resultaat van een samenwerking tussen de ULiège en het Ministère de Culture, dat later de fakkel aan de Franse Gemeenschap van België zal doorgeven. Het beleid van het museum is gericht op conservatie, restauratie en onderzoek. De collectie bestaat intussen uit ongeveer 120 werken, hoofdzakelijk opgesteld in open lucht.

Als bezoeker krijg je een goed overzicht over de hedendaagse beeldhouwkunst in Franstalig België van zowat de laatste vijftig jaar. Daarnaast kan je in de universiteitsgebouwen en in het Centre Hospitalier de Liège tijdens de openingsuren diverse toepassingen van monumentale schilderkunst bewonderen. Een wandelbrochure is beschikbaar sinds juli 2020.

Regelmatig vinden in op het domein ook tijdelijke tentoonstellingen plaats. Zo is er in september 2020 bijvoorbeeld de Prix de la Jeune Sculpture, waarbij jonge getalenteerde beeldhouwers de open ruimte mogen innemen.

Onthaalpaviljoen

Openluchtmuseum van Sart Tilman
Onthaalpaviljoen
Rond-point Simone David-Constant (B1)
B-4000 Luik
+32 (0) 43 66 21 09
musee.pleinair@uliege.be

Oriënteer je met behulp van deze kaart:

Prix de la Jeune Sculpture

De Prix de la jeune sculpture wordt driejaarlijks uitgereikt door de Franse Gemeenschap van België. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Openluchtmuseum Sart Tilman en het Waals Centrum voor Hedendaagse Kunst “La Châtaigneraie” in Flémalle.

Sinds 1991 biedt de prijs een expressieforum aan jonge beeldhouwers (tot 40 jaar) die in Wallonië en Brussel actief zijn.  De selectie gebeurt op basis van een portfolio.

Kleine en grote formaten vinden hun weg naar de driejaarlijkse tentoonstellingen. Die vonden in 1991, 1994, 1997, 2002200520082017 plaats in het park van het Kasteel van Colonster in het domein van Sart Tilman, 20112014 in het park van de Agro-Bio Tech in Gembloux of ook al in “La Châtaigneraie” in Flémalle.

De prijsuitreiking vormt telkens weer het hoogtepunt van het evenement.

Eva Evrard, Hunger and Bliss, 100 porceleinen objecten, 2017

Secretariaat en Bibliotheek

Musée en plein air du Sart Tilman
Quartier Agora
L’Agora, 1 (B8)
B-4000 Liège

Secretariat (enkel op afspraak)
Tel. : +32 (0) 43 66 22 20
E-mail: musee.pleinair@uliege.be

Studentenhuis (Gebouw B8)
-> klik hier voor een kaart

Fotografen in beeld

De foto’s op de website van het Openluchtmuseum werden gerealiseerd door

Guy d’Artet / Stéphanie Audrit / Jean-Michel Bourdoux / Christophe Collas / Marie-Sophie Degard / Guy Dejeneffe / Adrien Duchesne / Jean-Pierre Gaspard / Julie Hanique / Dominique Houcmant / Michel Houet / Jean Housen / Eva Milet / Genaro Marcos Navas / Erwan Plougonven / Hugues Raven / Stéphanie Reynders / Claude Sottiaux / Manon Vanheesbeke

Restauratie en Conservatie