allShapeCombined Shape CopyCombined ShapePage 1Group 11GroupPage 1ShapeFill 5Page-1Group 26linkedinPage 1 Copy 2ShapeShapeShapeplayFichier 1Fill 3

De ogen

Acryl op beton,
1977

Schilder Paul De Gobert vertelde vaak hoe Claude Strebelle in 1979 totaal verbluft was van zijn monumentale sculptuur Ferryboot, en niet alleen omdat de architect er zelf aan het roer stond, maar omwille van de vernuftige manier waarop het geschilderde beeldhouwwerk in de architectuur geïntegreerd werd.

Nochtans had Claude Strebelle en zijn architectenatelier op dat moment ook al andere wateren doorzwommen. Zelf experimenteerde hij op een uitbouw van de chemiefaculteit. Door twee ogen aan te brengen veranderde de betonnen neus in een klievende voorsteven van een wegvarende boot, als een boeg van een antieke Griekse galei. In 1968 kreeg zijn medewerkster Colette Henrion de opdracht om aan de achterkant van het chemiegebouw een glooiende bestrating in keramiektegels aan te leggen: uitdeinende, blauwe golven van een boot die in 1977 vertrokken is. 

Zeezichten waren trouwens ook een geliefd thema van zijn vader en ook broers Jean-Marie en Rodolphe Strebelle.

Claude Strebelle

Kraainem, 2 novembre 1917 – Liège, 16 novembre 2010

Après ses études d’architecture à l’Académie des Beaux-Arts de Bruxelles, Claude Strebelle se perfectionne à l’Ecole supérieure des Beaux-Arts de Paris, de 1941 à 1945. Actif au Congo belge à partir de 1949, il est chargé, dès 1960, de l’urbanisation et de la coordination des constructions du domaine universitaire du Sart Tilman, où il réalise, seul ou en collaboration, le poste central de commande et la chaufferie centrale, des amphithéâtres, les instituts de Géologie et de Chimie ainsi que la Faculté de Droit. Liège lui doit aussi le plan de réaménagement de la place Saint-Lambert et le centre commercial de Belle-Isle. Tous les travaux de ce fils et frère de peintre, en outre frère et oncle de sculpteurs témoignent d’un souci constant d’apparenter architecture et arts plastiques.

Claude Strebelle était membre de la Classe des Beaux-Arts de l’Académie royale de Belgique.