allShapeCombined Shape CopyCombined ShapePage 1Group 11GroupPage 1ShapeFill 5Page-1Group 26linkedinPage 1 Copy 2ShapeShapeShapeplayFichier 1Fill 3

Idee voor ingang

Beton en staal
1983
Collectie van de Franse Gemeenschap

Verbinding IV werd op één van de twee toegangswegen naar de hoofdingang van de Rechtsfaculteit geïnstalleerd.

Navez en Mahieu zijn in de eerste plaats tekenaars. Uit hun samenwerking blijkt hier het streven van Navez om kunstwerken te integreren in een architecturaal kader. De keuze voor beton als materiaal werd zo bepaald door het nabijgelegen gebouw. Op vergelijkbare manier herhalen de betonblokken de halfronde vorm van de gebogen traveeën van de faculteitsingang.

Zowel het ruwe oppervlak van de elementen als hun opstelling doen eerder denken aan een bouwwerf dan wel een kunstwerk. Gaat het hier trouwens niet om een ‘idee’? Zowel door de brute textuur van elementen als door hun opstelling lijkt de installatie nog onaf. Oorspronkelijk was het evenwel de bedoeling dat de betonplaten eenzelfde plaasterbezetting zouden krijgen als het gebouw. De metalen steunbalken hellen als enorme kranen vervaarlijk over: ze benadrukken het precaire evenwicht van het geheel en suggereren het tijdelijke karakter ervan.

Trouwens, over welke ‘ingang’ gaat het hier? Merk de parallellen op tussen de vorm van de betonblokken en de ingang van de Rechtsfaculteit. Die gebogen vorm herkennen we ook in de gebouwen op de Place du Rectorat.

Jean-Marie Mahieu

La Bouverie, 1945

Jean-Marie Mahieu a étudié à l’Institut Saint-Luc de Mons et à l’Institut supérieur Vanderkelen à Bruxelles. Il a fréquenté l’atelier de Belgeonne, est membre fondateur du groupe Zist-Zest et du groupe Tandem. Il a pris part à de nombreuses expositions, en Belgique et à l’étranger.